+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Нови тенденции за водещите търсачки 2020

Нови тенденции за водещите търсачки 2020

seoПазарът за търсене непрекъснато се променя и това се случва веднага по няколко причини. Един от тях е въвеждането на нови алгоритми за класиране от водещи търсачки преди всичко Google. Но това не е единственият фактор, който трябва да се вземе предвид. Самите потребители се променят, други са моделите на взаимодействие на хората с услугите за търсене.

Нека да видим някои от характеристиките в работата на търсачките, които стават все по-изразени напоследък. Някъде към края на 2019-2020 г. се появиха нови тенденции и пазарът на услуги за търсене стана различен.

Търсене с „нула“ кликване

По-правилно би било да се каже: отговорът на въпроса на потребителя с „нула“ кликване.

Няколко примера от живота. Отваряме Google платформата, избираме заявката „Времето в България днес“ в лентата за търсене (да предположим, че докато сме в друго търсене, искаме да знаем: какво е времето в България сега). Отговорът получаваме точно там, на страницата, без да ходим на който и да е друг сайт.

Разбирате ли какво става? Водещите търсачки „затварят“ търсенето към себе си – те дават отговори на въпроси без кликвания от потребителите към някой друг сайт. Ясно е защо се прави това.

Цел на търсачката: да помогне на хората да намерят необходимата информация възможно най-бързо. Поради отговора на натискането на нула, скоростта на обслужване на потребителите нараства (те получават отговори директно на страницата). Но в същото време има по-малко реализации в сайтове, входящият трафик се намалява. Високите позиции в екстрадицията не винаги гарантират присъствие …

Ролята на интерактивността в сайта нарасна значително.

Има по-малко кликвания от страницата за издаване до сайтове за продажба, но броят на конкурентите (предлагащи подобни продукти или услуги) се увеличава.

При такива обстоятелства е важно колкото се може повече потребители, които идват на сайта, да пускат приложения. Лошо проектираните страници няма да работят (купувачите ще отидат при конкурентите). Дори и висококачествените страници могат да загубят, ако не участват посетители в процеса, ако не се изискват действия от лицето (максимум – натиснете бутона с повикването „Оставете заявка“, „Поръчай обратно повикване“ и т.н.).

Все пак за потребителя това е пасивно потребление, а уеб сайтът на продавача не се откроява от конкуренцията. Следователно той се покачва слабо. Но ако се опитате да въведете елемент на геймификация ?! Добавете интерактивност? Тогава посетител на сайта, който има конкретен проблем, лично ще създаде отговор на въпроса му! Той ще допринесе за появата на решението по интерес!

Пример: Провеждане на викторина и тестове. Горещо се препоръчва на всеки, който в момента мисли как да увеличи реализацията на сайта.

Друга опция е интерактивна: калкулатори за изчисляване на цената на стоки (услуги) на сайта. Да, цялата информация за цените на продуктите може да бъде представена в табличен вид. Тогава клиентът ще трябва самостоятелно да търси отговора, като се позовава на ценовите листи. Но съвременен потребител иска ли това?

Интерактивното съдържание ви позволява да опростите задачата: човек получава информация, като отговаря само на няколко въпроса (или чрез завъртане на плъзгачите върху калкулатора).

Резултатът?

Потребителят участва в процеса на подбор, той самостоятелно избира подходящо решение за себе си, прекарва лично време, използва емоции. Вероятността за конверсия в този случай е много по-висока.

Създадено от потребители съдържание, известно също като съдържание, генерирано от потребител

Добре известен факт: купувачите не вярват на компанията, продаваща продукта или услугата, ако не познават тази организация, те първо се натъкнаха на нея. Но те вярват на тези, които вече са купили от този продавач.

В този смисъл съдържанието може да играе много важна роля. Рецензии, видео рецензии, коментари, истории, личен опит от използването на стоки (услуги). Опитайте за закупено. Дори разопаковане на стоки! Всичко това е ценно допълнение към съдържанието, създадено от продаващата организация.

Вашето съдържание (продавач) може да е красиво, дори перфектно, но няма да работи, ако не се ползва с доверие. Но картината ще се промени драстично, ако описанията се допълнят от личното мнение на тези, които са го купили.

Но не става въпрос само за възможността потребителите да добавят коментари към сайта за продажба. Аматьорски видеоклипове. Снимки, направени със смартфон, без професионална корекция, ретуширане. Работи – на живо съдържание. Не е перфектно, но естествено, клиентите споделят личен опит с емоции. Характерно е, че хората пишат на прост разговорен език, понякога с грешки, с не най-добрите снимки, видеоклипове. Но това е класическото съдържание, което увеличава доверието на продавача …

Смартфоните в атака

Може би сте забелязали по улиците и в транспорта все повече хора, които се придвижват от място до място, с нос, заровен в смартфона си?

Освен това цяло поколение е пораснало, което е свикнало да не се разделя със своя „мобилен приятел“. Характерно е, че сред младите хора процентът на тези, които имат достъп до Интернет от едно устройство, е висок: смартфон. Или алтернативно от таблет.

За такива потребители е неудобно да четат големи статии с описания на стоки или услуги; те предпочитат да не четат, а да гледат. Разглеждане на видеоклип.

Всички водещи търговци признават: в близко бъдеще ще има още повече видеоклипове. На сайтовете. В социалните мрежи. В блоговете. В онлайн магазините. В бюлетините.

Всички трябва да се адаптираме към новите реалности на потребителския пазар. Между другото, глобалната статистика на Google показва, че сайтовете с видео са 54 пъти по-склонни да бъдат на първата страница с резултати от търсещите машини, отколкото уеб ресурси без видео.

Освен това, делът на „вертикалните“ видеоклипове непрекъснато се увеличава. Такива видеоклипове изглеждат странно (дори нелепо) на обикновените настолни компютри с големи монитори, но са чудесни за гледане от мобилни телефони.

Хората започнаха да четат по-малко и да гледат повече и от мобилни телефони. Независимо дали ни харесва тази тенденция или не, но тя съществува, трябва да знаем за нея, тя трябва да бъде взета предвид при създаването на съдържанието на сайтовете за продажба.

Социални мрежи – околната среда, ролята им се променя

Защо хората първоначално използваха социалните мрежи?

За комуникация. За търсене на стари приятели. За забавление. Но от година на година, броят на публиката, която ни интересува в „социалните мрежи“, расте. Някои предпочитат Instagram, разбира се, има фенове на Facebook. За да разберем същността на протичащите процеси, не е толкова важно в коя конкретна социална мрежа потребителите използват. Важното е, че: всеки ден хората прекарват много време в „социалните мрежи“. Те общуват, разговарят, гледат видеоклипове, споделят съдържание, опознават се, учат … Това е местообитанието.

В резултат на това редовни потребители в социалните мрежи се адаптират да търсят отговори на своите въпроси директно там, „по местоживеене“. Те са твърде мързеливи да излизат навън в търсачките, в Google, те използват лентата за търсене в социална мрежа, за да получат това, от което се нуждаят.

Сега „социалните мрежи“ не са просто удобен начин за комуникация, място, където има клубове по интереси. Има центрове за обучение, онлайн магазини, които продават общности. Съвременните реалности са следните: социалните мрежи предоставят на фирмите нови точки за контакт със своята аудитория и – плюс – те частично поемат функциите на търсачките.

Това трябва да се вземе предвид. Нарастваща част от купувачите, които желаят да получат отговори на своите въпроси, без да напускат „социалните мрежи“. Ако бизнес няма представителства в социалните мрежи, той губи част от своите клиенти.

„… Ако вашият бизнес е свързан с предоставянето на услуги, тогава обратната връзка и препоръките за промоция може да не са достатъчни. За да се откроите от конкурентите и да получите повече поръчки, можете да се регистрирате в Google.

Други публикации