+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Оформяне на страниците на сайта за по-добра seo оптимизация

Оформяне на страниците на сайта за по-добра seo оптимизация

page_banner-3Повече продажби и по-високи позиции – към това се стремите нали?

Какви са правилата за оформяне на страниците на сайта. Предполагаме, че списъкът с необходимите изисквания вече е подготвен, текстовете на статиите са написани, снимки и видеоклипове също чакат публикуване.

Мета тагове

Предполагаме, че по-голямата част от клиентите все още не са знаели за съществуването на думата „мета тагове“ и са живели перфектно (и ръководили онлайн бизнес) без да знаят за тях.

Не е необходимо да се страхувате от новата дума, няма нищо лошо в нея, тя идва от английските мета-тагове. Мета таговете са предназначени да информират роботите на търсачката за някои мета данни за страницата на сайта.

От всички мета тагове ни интересуват само три: Заглавие, ключови думи и описание. И те, честно казано, ни интересуват само защото трябва да бъдат регистрирани веднъж на страницата – за да могат търсещите машини да класират по-добре нашия ресурс, да го поставят по-високо в резултатите от търсенето.

Заглавие на мета маркера. Заглавието на страницата е написано тук (между другото, това са заглавията на страниците на сайтовете, които виждате в списъка с резултати от търсенето, когато, отворите ТОП-10 за конкретна ключова дума). Забележка: в лентата за търсене се поставят само малки фрази, затова препоръчваме да пишете заглавия не повече от десет думи.

Описание мета-маркер. Използва се за създаване на малко описание и се взема предвид от търсачките при индексиране на страница. Също така (в някои търсачки) това описание може да се появи на страницата с резултати от ТОП-10 под заглавието на всеки сайт – като пояснение към този ресурс.

Ключови думи мета маркер. Използва се за изброяване на ключовите думи, популяризирани на тази страница. Не трябва да е дълго. Различни източници казват, че в този маркер не трябва да има повече от 10 (или 12) думи, не повече от 100 (или 80, или 120 знака).

Обърнете внимание, че по-рано (преди няколко години) мета маркерът „Ключови думи“ се считаше за много важен за класиране на страница за определени ключови заявки (всъщност той показваше на търсачките какво казва текстовият материал на определена страница). Наскоро обаче – поради множеството усложнения при оценяването на алгоритмите на търсачките – този мета маркер почти загуби своето значение. Сега Google определя: каква тема е материалът на всяка страница в сайта.

Независимо от това, препоръчваме да регистрирате горните мета тагове за всяка промотирана страница със стоки (услуги), особено след като не е трудно да направите това – системата за управление на сайтове ви позволява да извършвате такава работа в полуавтоматичен режим, без познаване на HTML.

Как става това?

Що се отнася до етикета Description, описанието от него не винаги стига до страницата за издаване на Google. От време на време търсачките пренебрегват описанието и „изтеглят“ любим текст от страницата в анотацията на сайта (който алгоритъмът на търсачката счита за най-подходящия за заявката на потребителя). В описанието на сайта на страницата може да се появи както текстът от описание, така и фрагмент от текст от страницата.

Ето още няколко думи, за мета етикета Title. Няма нужда да го попълвате с „празни“ ключови думи от страницата – компилирайте ги в някакво име за потребителя. Например, ако популяризирате „пластмасови прозорци“, „персонализирани прозорци“, „прозорци на ниски цени“ на страница, напишете в заглавието: „Пластмасови прозорци, за да поръчате на ниски цени!“ Изгодно! Отстъпки! “

Не забравяйте, че на страницата за издаване на Google, потребителят ще види до адреса на сайта – неговото заглавие и пояснение (кратко описание на текста). Ако не можете директно да повлияете на пояснението, тогава е по-добре да направите заглавието привлекателно, така че потребителят да бъде привлечен да отиде на вашия сайт:

Например: „Натрошен камък на изгодна цена! Най-доброто предложение! ”

„Дрехи за деца – продажба на стари колекции!“

Разбира се, трафикът на вашия сайт от това няма да нарасне много, но ще получите малко повече кликвания от страницата за търсене на търсачката.

Освен това не дублирайте текста в заглавието и описанието – те трябва да се допълват.

Заглавие

Заглавията с различни размери помагат не само за „по-добро“ подаване на текстовия материал на страницата на сайта (за да се улесни четенето), но и влияят положително на тежестта на страницата, като насърчават ключови думи (ако тези думи са включени в заглавията, но не в директната форма многократно, а в словоформи, или синоними).

Не забравяйте да използвате, ако обемът на текстовия материал на страницата ви позволява да създадете няколко подзаглавия, да разбиете текста на отделни логически завършени структурни блокове.

Използване на шрифт с оператора <strong>

Операторът <strong> ви позволява да удебелявате определени думи в текста. Освен това той подчертава значението на тези думи – придава им допълнителна тежест на страницата. Съответно, най-често такъв оператор се използва именно за подсилване на ключовите думи, рекламирани на тази страница на сайта.

Въпреки това, не трябва да се злоупотребява. Първо, четенето на голям текст с удебелен шрифт е неудобство. Второ, търсачките могат да мислят, че се опитвате да „оказвате натиск върху тях“ (това е много вероятно да се случи, ако маркирате една и съща дума на страницата 10-20 пъти). Вместо да подобрите позицията на сайта за тази ключова дума, ще получите песимизация и заминаване извън ТОП-50, ТОП-100.

Използвайте този оператор веднъж или два пъти на страница, за да маркирате най-важните фрази.

Използване на маркирани и номерирани списъци

Номериран списък е списък на елементите, в които всеки от тях има сериен номер.

Маркиран списък е списък, в който всеки елемент (параграф) е маркиран с кръг (или друг специален символ).

За кои описания могат да се използват такива списъци? Зависи от спецификата на вашия бизнес.

Ето няколко варианта.

За да създадете списък с продукти (услуги).

Изброяване на характеристиките (предимствата) на стоките.

Описване на предимствата на клиента (няколко точки) от приемането на вашето предложение.

Какво дава използването на обозначени и номерирани списъци? Има много положителни аспекти, изброяваме само няколко от тях:

  • Това ви позволява просто и ясно да показвате предимствата на вашето предложение;
  • Подава материала структурирано – по-лесно е клиентът да види с очите си, такъв списък и да приеме офертата;

Дава допълнителни бонуса за по-добро класиране в търсачките

Още малко за последния параграф. Google обичат обозначени и номерирани списъци. Вероятно при класирането се отчита, че такива списъци обикновено се вмъкват точно за удобство на хората. Следователно сайтът, на който има такъв списък, е създаден за потребителите и той заслужава повече внимание (оказва се, че е по-висок в резултатите).

Добавяне на снимки или видео към страницата с описания на стоки (услуги)

Горещо препоръчваме да напишете атрибути alt и title за всяко изображение

Стил на страницата

Текстовият редактор, не забравяйте: курсив, подчертаване, използване на многоцветни шрифтове, мигащ или „пълзящ” текст, шрифтове от различни стилове и размери – всички тези техники трябва да се използват внимателно. Всичко е добро в умереността – не карайте потенциалния клиент да избяга, само защото страницата е пълна с цвят.

Някои от нашите клиенти по някаква причина смятат, че изобилието от многоцветни шрифтове спомага за увеличаване на продажбите и съответно да проектират страници. Всъщност увеличеното напрежение за очите води до бърза умора и води клиентите до конкуренти.

HTML и CSS в оптимизацията

Познаването на основите на оформлението е много полезно и необходимо умение за компетентна оптимизация. Не е необходимо да ставате истински гуру, но разбирането на логиката на оформлението на страниците, създаването на стилове ще ви спести от много неудобства в дизайна на текстови материали.

Повечето системи за управление предоставят редактор на текстови страници. Този редактор има два режима за редактиране: визуален (подобен на Word документ) и HTML.

Горещо препоръчваме да овладеете работата в HTML режим. Защо?

  1. Когато копирате текстове от документи директно в системата за контрол, автоматично се заместват голям брой ненужни маркери, които ще изхвърлят кода. Но роботът за търсене не се чете като човек – той „отнема“ текст с HTML маркиране за проучване, това е, което оценява: доколко уеб администраторът е подходил към съдържанието на сайта.

Същият проблем с допълнителни маркери възниква, ако промените размера или цвета на шрифта чрез визуалния редактор.

  1. Ще има огромни възможности за дизайн на страницата – можете да зададете желаните нюанси, разстоянието между буквите, да настроите показването на текст в таблици и блокове по начина, който ви се струва най-изгоден.
  2. Достатъчно е да посочите само един клас стил (например за ценови маркер) във файла css и вече няма да се налага да страдате допълнително, попълвайки ценови листи на всяка страница от нулата. И когато използвате визуалния редактор всеки път (на следващата страница), ще трябва да започнете работа наново.

Е, и най-важното – ще получите удобен инструмент за създаване на страници за продажби – и те са предпочитани от посетителите и търсачките. Повече продажби и по-висока позиция – към това се стремите?

Други публикации