+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

5 онлайн маркетингови стратегии за малкия бизнес, които работят

5 онлайн маркетингови стратегии за малкия бизнес, които работят

strategyОнлайн маркетинговите стратегии не се различават от традиционните маркетингови стратегии, когато става въпрос за цели. И двата вида имат за цел да повишат осведомеността за марката и да намерят повече клиенти за конкретната компания.

Онлайн маркетингът или дигиталният маркетинг, както е по-широко известен, има редица компоненти, които покриват всеки аспект от онлайн промоцията от създаването на съдържание до доставката и продажбите. Тези компоненти могат да бъдат комбинирани и да формират 5 основни стратегии, които могат да бъдат използвани от всеки тип онлайн бизнес, за да получат повече трафик и клиенти онлайн.

Маркетинг за търсачки

Маркетингът за търсещи машини (SEM) е първата онлайн маркетингова стратегия, която можете да използвате и тя има два основни компонента.

Първата е SEМ (оптимизация за търсещи машини), а втората е PSA (платена реклама при търсене). С прости думи SEМ ще ви помогне да получите по-органични посещения от търсачките безплатно, докато PSA може да ви достави посещения от трафика за търсене, но ще трябва да платите за тях.

Каква е целта ви с SEМ? Вашата цел със SEМ е ясна: да получавате повече посещения от търсачките или от органично търсене, или чрез внимателно разработени и насочени кампании.

Как: За да получите повече посещения от търсачките, трябва да сте сигурни, че уебсайтът Ви е оптимизиран за търсене. Нещо като вашите заглавия, описания, скорост на уеб страниците, авторство на Google, дизайн и структура, входящи връзки, съдържание на свежест, текст за изображения и много други са важни.

Инструменти: Има много насоки за SEO, които можете да следвате и въпреки че всяко правило е важно само по себе си, ако приложите няколко правила заедно, това ще доведе до по-добри резултати.

Съвет: Когато правите промени в уебсайта си, за да подобрите SEO, тези промени няма да бъдат незабавно взети под внимание от Google или други търсачки. Трябва да сте търпеливи и да наблюдавате страниците си за подобрения в класирането им чрез инструментите за уеб администратори на Google (отчет за заявките за търсене).

Мобилен маркетинг

Обикновено след маркетинга на търсачките можете да очаквате да намерите маркетинг в социалните мрежи или маркетинг на съдържанието като следващата онлайн маркетингова стратегия за малкия бизнес, но увеличаването на броя на мобилните търсения повишава значението на мобилния маркетинг.

Както посочва Google, мобилният маркетинг не е опция, но е задължителен за всеки бизнес. Някои скорошни статистически данни за мобилното използване потвърждават това изявление:
Каква е целта ви с мобилния маркетинг? За да осигурите на потребителите си възможно най-доброто изживяване при сърфиране в уебсайта Ви посредством мобилните им устройства.

Как: Как можете да постигнете „най-доброто възможно преживяване“?

Първо трябва да сте сигурни, че уеб сайтът Ви изглежда добре и използваем, когато го преглеждате през мобилен браузър, т.е. трябва да имате версия, удобна за мобилни устройства, на уеб сайта си.

На второ място, можете също така да предложите на вашите потребители да изтеглят местни приложения ( Google Play, Amazon Store, Windows Store) и да инсталират на своите устройства.

Инструменти: Ако използвате wordpress, лесно можете да създадете мобилна версия, като промените на тема, която отговаря на теми, или като използвате плъгин.

Ако не използвате wordpress, можете да използвате услуги като dudamobile или канал за създаване на мобилни версии на Вашия уебсайт.

Уверете се, че разбирате разликата между версията на уебсайта Ви и при родното приложение. На родното приложение е различно от уебсайта за мобилни устройства и трябва да наемете програмист за мобилни устройства, за да създадете приложение за конкретната платформа.

Например, ако искате да създадете приложение за уебсайта си и да публикувате това приложение в магазина на Apple, трябва да наемете разработчик, за да кодирате приложението и да го подготвите за изпращане.

Маркетинг на съдържанието

Маркетинг съдържанието  е сърцето на всяка цифрова маркетингова кампания. След като имате добра основа (това е маркетинг за търсачки) и добра платформа за доставка, която може да покрие всички потребителски нужди (това е мобилен маркетинг), следващата стъпка е да предприемете всички необходими действия, за да създадете съдържание!

Съдържанието е това, което ще създаде лоялни посетители, коментари, социални медийни акции и най-важното от всички продажби.

Каква е целта ви с маркетинга на съдържанието? Целта ви е да създадете висококачествено съдържание, което вашите читатели искат да прочетат и да се опитат да убедят читателите да станат клиенти или да изпълнят процес на подканваща фраза (да се регистрират в бюлетин, да следват социалните медии, да гласуват за анкета и т.н.).

Как: Преди да създадете съдържание, независимо дали става дума за статия, видео, таблица или изображение, опитайте се да мислите как това конкретно съдържание ще бъде от полза за вашите читатели или клиенти. Не само създавайте и публикувайте съдържание, за да запазите график за публикуване или да задоволите желанието си да имате нещо да публикувате.

В миналото тази техника на публикуване на масови количества съдържание, са използвани за да подмами търсачките, но не повече. По-важно е да имате по-малко публикувани страници, но с добро съдържание, отколкото много публикувани страници с нискокачествено съдържание.

Маркетинг в социалните медии

Социалният медиен маркетинг е естествено следващата маркетингова стратегия за вашия бизнес. Имате в ръцете си голямо съдържание (от предишната стратегия), така че сега е време да разпространите тази дума и най-добрият начин да направите това е чрез добре разработена стратегия за социален медиен маркетинг.
Каква е целта ви с маркетинга на социалните мрежи? Вашите кампании в социалните мрежи трябва да имат две цели.

Първо, да спечелите колкото се може повече целеви последователи, така че вашето съдържание и марка да получат възможно най-голямо внимание и второ, за да получат посещения от социални мрежи, които в крайна сметка ще се превърнат в клиенти.

Как: Трябва да установите добро присъствие във всички основни социални мрежи (Facebook, google +, twitter, Pinterest), като споделяте полезно свързано съдържание редовно и като се ангажирате с хора, интересуващи се от вашия уеб сайт, продукти или марка.

Знам, че не е лесен процес, който да следвате, и е много време отнемането на кампании в много мрежи едновременно, но това е начинът, по който онлайн маркетингът работи за малкия бизнес в наши дни и трябва да го направите.

Добрата новина е, че социалният медиен трафик преобразува (въпреки първоначалното вярване, че преди няколко години посетителите от социалните медии не стават клиенти) и ако нямате време или знания, за да управлявате присъствието си в социалните медии, има професионалисти (вижте нашите SEO пакети за малкия бизнес за повече подробности), които могат да го направят за вас.

Локална SEO стратегия

Тъй като говорим за малкия бизнес, мислех, че е по-подходящо да се посочи, че местната SEO е отделна стратегия, защото е много важна за тях. Местната SEO е задължителна за всяка фирма, която има физически адрес. Независимо дали сте лекар или цветар, механик или търговец на дребно, местният SEO може да ви помогне да намерите повече клиенти онлайн.

Каква е целта ви от местния SEO? Целта от локалното SEO е повече от ясно: Да получите високо класиране за търсения, свързани с вашия район. Когато хората търсят ключови думи с дълга опашка с добавяне на местоположение в заявката (например: „адвокати по развод в София), искате вашия уеб сайт да бъде включен в топ позициите.

Как: Няма ясен отговор за това, както при всеки друг свързан с SEO въпрос. Това, което можете да направите, е да следвате най-добрите практики на Google Seo, за да сте сигурни, че Google няма да ви накаже за това, че се опитвате да измамите своя алгоритъм и да оптимизирате уеб сайта си за местно SEO.
Мисли извън кутията

Докато 5-те стратегии за онлайн маркетинг, обяснени по-горе, са страхотни и могат да генерират фантастични резултати, трябва да мислите и извън кутията за още по-добри резултати.

Например, освен търсачките, мобилните телефони и социалните мрежи, има ли други начини за увеличаване на трафика към уебсайта Ви за малкия бизнес?

Chrome уеб магазин: Регистрирането на уебсайта Ви като уеб приложение в магазина за Chrome може да генерира допълнителен поток от качествен трафик, който идва на сайта Ви.

Директна реклама на други уеб сайтове: Освен провеждането на кампании за PPC в AdWords и Facebook, можете също така да се опитате да „наемете“ рекламно пространство на месец или други подобни уеб сайтове. Можете лесно да намерите свързани уеб сайтове във вашата ниша, които предлагат реклама и да се свържете директно с уебмастъри и да поискате техните цени.

Публикуване на гости на уеб сайтове с висок трафик: Публикуването на гости за трафик (а не за връзки) е добър начин да увеличите онлайн репутацията си, но и да получите трафик от други уеб сайтове. Ако уеб сайтът, в който сте наш гост, има добри социални мрежи, тогава ползите са още повече.

Заключение

Малките предприятия могат да успеят онлайн, ако следват доказани техники и практики. Когато изграждате уебсайта си, първото нещо, което трябва да разгледате, е оптимизацията на търсещите машини. След като получите това правилно, трябва да подобрите каналите си за показване, като отидете на мобилни устройства. След това трябва да преразгледате стратегията си за съдържание и да гарантирате, че имате съдържание, което има значение и има смисъл. Следващата линия е маркетингът в социалните медии, който ще ви помогне да прокарате съдържанието си в света.

Други публикации