+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Как правилно да проектираме страниците на сайта

Как правилно да проектираме страниците на сайта

services-web-servicesСлед избор на заявка, разпространение по страници, важно е също: писането на текстове, подготовка на изображенията, и насочването директно към дизайна на страниците на сайта.

За да изпълним правилно процедурата за оптимизация на дори една страница, ще трябва да работим с няколко нейни елемента (мета тагове, текст, заглавия, изображения).

Нека ги разгледаме:

  1. Мета маркерите са специални тагове, които позволяват на търсачката да знае основните данни за страницата. Трябва да научите как да ги използвате правилно – позицията на сайта в резултатите от търсенето зависи от качеството на попълване на мета маркери.

Заглавие. Най-важната информация за страницата (под формата на кратко изречение или набор от фрази).

Пример: Купете пластмасови прозорци в София, продажба на пластмасови прозорци, фирма Х.

Описание. Логично, пълно изречение, обобщаващо съдържанието на определена страница.

Пример: Тук можете да закупите висококачествени пластмасови прозорци, София, фирма Х.

Ключови думи. Списъкът с фрази, за които страницата е оптимизирана. В момента този таг не се разглежда от търсачките, но е препоръчително да го попълните поне за ваше удобство.

Обърнете внимание!

Суперсатурация (пренасищането) на заглавие и описание с ключови думи може да доведе до санкции от Yandex и Google – страницата ще бъде изключена от търсачките.

– Дублирането на мета тагове е нежелателно. Тоест всяка страница трябва да има уникално заглавие и описание.

– След като промените мета таговете, трябва да изчакате, докато търсачките видят тези промени и да направят промени в тяхната база данни. Този процес може да отнеме средно до 3-4 седмици.

Подробна инструкция:

– чрез попълване на мета таговете на редовни страници;

– чрез попълване на мета тагове за продукти и категории на онлайн магазина.

  1. Текстът. Най-вероятно сте получили статии от копирайтъри под формата на файлове с текстови формати: .doc, .odt, .rtf и т.н.

Веднага ви предупреждаваме: не се опитвайте първо да форматирате текста в текстов редактор (MS Word, Open Office и т.н.), а след това го прехвърлете в контролната система, използвайки комбинацията Copy – Paste.

Факт е, че офис пакетите (програми, инсталирани на компютър – например Word) и редакторите на контролните системи използват различни стандарти за маркиране. Директният трансфер на съдържание ще доведе до смесване на размерите и стиловете на шрифта и нарушаване на структурата на страницата. Това ще изглежда непривлекателно, както и ще затрудни търсещия робот да индексира вашите материали.

Що се отнася до етикета Description, описанието от него не винаги стига до страницата на Yandex или Google. От време на време търсачките (например Yandex) пренебрегват описанието и „изтеглят“ любим текст от страницата в анотацията на сайта (който алгоритъмът на търсачката счита за най-подходящия за заявката на потребителя). Ето как в описанието на сайта на водещата страница може да се появи като текст от описание, или като фрагмент от текст от страницата.

Следвайте този модел:

  1. Копирайте текста от изходния документ, получен от копирайтъра, и го поставете в Notepad.
  2. Сега копирайте текста от Notepad и го прехвърлете в прозореца на редактора в контролната система.
  3. Ако статията е имала подпис или суперскриптен знак (например m2, H2O), ще трябва да ги поставите отново в текстовия редактор на контролната система.

След това започнете да форматирате страницата. Използвайте маркирани и номерирани списъци (това улеснява възприемането на информация), удебелен и курсивен правопис (но не прекалявайте, подчертайте само това, което е наистина важно).

Добавете видимост с помощта на цветни шрифтове, но знайте мярката: поради прекалено ярките, контрастни тонове, потребителят ще зарежда в очите и той бързо ще напусне сайта.

  1. Заглавия H1 – H4. С тяхна помощ можете не само по-изгодно да подадете текстова информация, но и да увеличите тежестта на страницата, като насърчавате фрази

Използвайте ключови фрази в заглавията (не ги заменяйте с други думи, както и синоними).

Пример Н1 за нашата страница: Пластмасови прозорци в София.

Пример Н2 (това заглавие може да бъде поставено в няколко абзаца от текста): Ние продаваме прозорци в цяла София.

Обърнете внимание!

– Заглавието H1 не може да се използва повече от веднъж, в противен случай търсачките ще открият, че се опитвате да увеличите изкуствено тежестта на страницата, насищайки я с разширени заявки. За това Yandex и Google могат да филтрират сайта, изключвайки уеб ресурса от неговия индекс.

Във вашата система за управление H1 съответства на името на страницата. Не е необходимо отделно да го регистрирате в текста.

– Заглавията H2 – H4 могат да се използват няколко пъти, но в разумни граници. Използвайте тези дизайнерски елементи единствено, за да направите текста по-четим, за да го разчупите на логически части. Пренасищането на H2 – H4 заглавия може също да доведе до санкции от търсачките (по причината, описана в параграф по-горе).

  1. Изображения. Изображенията имат специален html атрибут alt (от думата алтернатива). Всъщност това е обяснителен текст, който се появява за потребители, които са деактивирали показването на графика в браузъра си.

Въпреки това, alt може да бъде полезен и като допълнителна възможност да регистрирате популяризирана заявка на страницата.

Примери на alt: „висококачествени пластмасови прозорци“ и т.н.

И така, стъпка по стъпка оптимизирахме първата страница. Движете се по-нататък, повторете всички горепосочени стъпки за други раздели на статиите и в резултат на това ще получите сайт, изпълнен с изискванията на търсачките.

Други публикации