+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Тенденции в уеб дизайна за 2020 г. 2-ра част

Тенденции в уеб дизайна за 2020 г. – 2-ра част

Какво ни очаква всички през следващите няколко години?

Асиметрични оформления

web-design-serviceЗа разработването на повечето сайтове се използва мрежа, чиито граници са рамкирани от вътрешни и външни отстъпи, което прави всяка страница възможно най-удобна за възприемане. Не че добре организираните страници са грях, но през 2020 г. именно асиметричните структури ще позволят на много марки да изразят своята индивидуалност и дори бруталност, създавайки причудливи и екстравагантни произведения.

Например, личните сайтове вече са издигнали тази идея до ранг на култ. Сайтовете, които имат популярност социалните мрежи са особено привлекателни поради своята уникалност и самочувствие, демонстрирани в челото.

Но не забравяйте за повишено внимание!

Марките, които се гордеят с големи обеми съдържание на живо в сайта, могат да възприемат асиметричните структури като фактор, който само ще усложни уеб преживяването на читателите. Би било хубаво такава компания да преразгледа тази идея и да премине към по-подходящ, но представителен дизайн – ако искат потребителите да бъдат доволни.

Разбира се, подобни примери за дизайн често се появяват, когато разработчиците очевидно са отишли твърде далеч с една или друга тенденция. Тайната на невероятните дизайни е, че работата с асиметрия трябва да бъде добре изчислена, по ирония на съдбата. За да създадете усещане за баланс при асиметричен дизайн, важно е да се уверите, че никоя част от страницата не е „по-важна“ от всичко друго. Използването на големи изображения се оценява, но при условие, че те са перфектно балансирани с текст, пространство и други елементи.

Без значение колко сложен или причудлив може да бъде даден дизайн, човек винаги на първо място ще обърне внимание на по-големи обекти на страницата и едва след това ще разгледа детайлите.

Силна типография

Типографията като изкуство да пишете текст през 2020 г. няма да бъде нещо принципно ново. Междувременно трябва да се отбележи, че в момента най-голямото предпочитание се дава на шрифтове без серифи, така че ако искате да се откроите от конкуренцията, следващата година си струва да замените традиционните шрифтове за нещо по-дръзко, което е трудно няма да забележи.

Понякога текстът е много по-убедителен от най-шокиращата снимка и като правило това може да се постигне чрез използването на големи, смели и нестандартни шрифтове. С повече инструменти и устройства, които поддържат персонализирани шрифтове, 2020 г. е подходящият момент смело да се декларира като интересен избор на шрифт.

Заслужава да се отбележи, че променливите шрифтове също набират популярност.

Променливият шрифт всъщност е един динамичен шрифт, който се държи като безкраен брой стилове. Основното е, че всичко е интерполирано (интерполацията е процесът на намиране на междинните стойности на определена стойност). Осите на интерполация в този случай могат да бъдат произволно много: от ширината на знаците до насищането. Така най-отчаяните дизайнери на шрифтове могат да се насладят на голямото разнообразие от налични за тях опции.

И, разбира се, типографията има значение повече за всеки онлайн бизнес, който се стреми да се възползва от възможностите за оптимизация на търсачките, използвайки насочени, добре проектирани ключови думи.

В стремежа си към оригиналност не трябва да се забравя за такива основни характеристики на текста като неговата четимост и лекота на възприемане. Разбира се, шрифтовете трябва да са интересни и необичайни, но ако поради вашите творчески амбиции съдържанието може да стане по-малко четливо, помислете, че просто става банално.

Също така е много важно да се поддържа баланс между силна типография и мобилна отзивчивост. Проблемът е, че типографията, която изглежда добре на екраните на работния плот, обикновено е трудно да се впише в малкия екран на мобилните устройства. Но обменът на мобилни посетители през 2020 г. все още не си струва. Както бе отбелязано по-горе, има просто повече от тях.

Между другото, ако използвате платформата LPgenerator, не е необходимо да отваряте услугата Google Fonts, за да получавате шрифтове на трети страни на целевите ви страници, защото шрифтовете са свързани директно от редактора. Добавихме всички шрифтове от колекцията на Google Fonts към визуалната галерия и всичко, което трябва да направим, е да изберете подходящия шрифт, да кликнете върху бутона за свързване и да го използвате за нови или вече поставени текстове на целевата страница.

Тази тенденция в уеб дизайна е предназначена да решава глобални дизайнерски проблеми:

Напоследък много интернет марки трябваше да създадат отделни версии на сайта за мобилни устройства и за настолни компютри. И дизайнерите трябваше да конфигурират тези ресурси, така че да могат самостоятелно да определят от кое устройство посетителят идва в сайта и да пренасочват този човек към версия, по-подходяща за екрана му.

И въпреки че всички знаят тенденциите от 2017 г., че хората отиват в интернет по-често от своите смартфони и таблети, отколкото от лаптопи и компютри, не си струва да отхвърляме факта, че могат да предложат интелигентна CSS мрежа, защото това несъмнено е чудесен вариант, който ще ви позволи да създадете много негови версии на базата на един сайт, който съответства на размера на екрана на потребителя (вместо да направите само мобилен или само десктоп сайт). От гледна точка на крайния потребител, това е една от най-важните тенденции в адаптивния дизайн през последните години.

Както бе споменато по-рано, обемът на мобилния уеб трафик вече надмина традиционния трафик на десктоп на повечето ключови световни пазари. Достатъчен е фактът, че самият Google продължава да демонстрира силен ангажимент към мобилните уебсайтове.

CSS решетката като един от най-новите постижения за уеб дизайн гарантира, че на всеки посетител, независимо от размера, вида и естеството на устройството, което използва за достъп до сайта, ще бъде предложено висококачествено уеб преживяване. Системата за оформление позволява на собственика на ресурса да организира съдържанието в редове и колони, съответстващи на размера на екрана на потребителя.

Векторна графика

Хората обичат мултимедията, а сайтовете, които хостват атрактивно мултимедийно съдържание, се оценяват по-високо от уеб страници с обикновен текст, особено когато става въпрос за привличане и задържане на посетители.

Но по-рано за такова богато съдържание трябваше да се плаща с по-дълго зареждане на страниците и всичко това се дължи на тогавашните „тежки“ файлови формати, като GIF, PNG, както и видео формати. Всички първоначално не пасваха на мобилните екрани.

Наскоро стана известно, че в близко бъдеще Google ще използва резултатите от мобилното индексиране за класиране на уебсайтове.

Това означава, че е време всички собственици на уебсайтове да направят дизайн, ориентиран към мобилни устройства, да направят мобилното приоритизиране в центъра на процеса на проектиране, без да жертват богатство на визуално съдържание, което може да завладее посетителите.

Това са векторни изображения, които могат да мащабират на различни екрани, като същевременно запазват оригиналното качество. В SVG няма пиксели, което определя способността на този формат да преоразмерява изображение, без да променя неговата яснота.

Използвайки SVG изображения, е възможно да се гарантира постоянно качество на потребителския интерфейс за всички мобилни посетители, което означава, че използването на този формат е друга критична тенденция в добрия дизайн, който ще остане актуален в продължение на много години напред.

SVG форматът няма да обиди собствениците на смартфони и таблети и това е важно в онлайн общността, ориентирана към мобилните технологии.

Следва продължение

Други публикации